Enotria

  • Blogg
  • Om Enotria
  • Søk og arkiv
  • Vinkurs
  • Enotria Grill

Noen av de flotte vinene som blir tilgjengelig fra Eben Sadie 3. mars.

Lamslått av Eben Sadie

March 02, 2017 by Eirik Sand Johnsen

Den siste tiden har jeg fått anledning til å smake mye vin som jeg har vært lite eksponert for tidligere. Viner fra USA, Australia og Sør-Afrika har gitt nye innsikter, og en ydmykhet for hva som foregår der ute i vinverden. Selv om hjertet unektelig fortsatt ligger hos de klassiske områdene og vinene i Europa, kan jeg trygt si at min noe hovmodige innstilling har fått seg en real korreks.

Fra Sør-Afrikas vinstjerne Eben Sadie, lanseres nå en rekke med usedvanlig lekre viner. De fleste er fra hans 15. årgang 2015, og sammen er de et betydelig testamente for hva Sør-Afrika kan levere av kvalitet til de av oss som er flasket opp på klassiske og terroirtypiske viner. 

Dessverre er det da bare noen håndfull flasker tilgjengelig av hver vin, og de kommer nok til å rase ut fredag morgen, 3. mars. Antallet finner du under sammen med mine smaksnotater.

 

HVITE VINER

Sadie Skerpioen 2015
Varenummer: 7323301
Pris: 329,00
Swartland
50% Chenin Blanc, 50% Palomino fra 60-70 år gml stokker. Lett reduktiv og lukket ved skjenking. Tiltalende mineral duft med streif av våt ull. Sjøpreget. Frisk og god i munnen, mineralsk og syrlig. Imponerende. 30 flasker tilgjengelig.

Sadie T Voetpad 2015
Varenummer: 7323001
Pris: 369,00
Swartland
30% Semillon, 30% Palomino, 34% Chenin Blanc, 6% Muscat d'Alexandrie. Plantet på begynnelsen av 1900-tallet. Pen, presis og østerspreget vin. Tørr og flott i munnen, med god intensitet og mineral utgang. God vin! 35 flasker tilgjengelig.

Sadie Kokerboom 2015
Varenummer: 7318301
Pris: 369,00
Olifantsriver
100% Semillon. Mineral mot jod. Ren, presis og lekker, og behersket aromatisk for denne druen. Lang og mineral. Litt alkohol i utgangen, men ikke skjemmende. 30 flasker tilgjengelig.

Sadie Skurfberg 2015
Varenummer: 7323501
Pris: 329,00
Olifantsriver
100% Chenin Blanc, plantet 1940-1955. Rikere stil, lekker og flott. Mineral mot jod og østers over gul eplefrukt. Bra trøkk i munnen, fin fedme, men linjær. Streif av hvit pepper. 70 flasker tilgjengelig.

Sadie Mev. Kirsten 2015
Varenummer: 7320101
Pris: 845,00
Stellenbosch
100% Chenin Blanc plantet 1905-1920. Stoffrik, heftig vin med stor konsentrasjon. Høyere fruktmodning enn Skurfberg. Mineral og lekker, med lang, tørr avslutning. Råbra vin, til heftig pris. 40 flasker tilgjengelig.

Sadie Palladius 2014
Varenummer: 7323901
Pris: 549,00
Costal Region
33% Chenin Blanc, 8% Roussanne, 8% Verdelho, 8% Palomino, 8% Grenache Gris. Smakt ved en annen anledning enn de andre, pga kork. Floral og kompleks duft. Fruktig, litt fat, litt spice og eksotisk frukt. Likevel linjær, mineral og flott i munnen. Syrlig og knasende mineral med hvit pepper ut. 85 flasker tilgjengelig.

 

RØDE VINER

Sadie Treinspoor 2015
Varenummer: 7323201
Pris: 329,00
Swartland
100% Tinta Baroca. Bra løftet rødfrukt, med litt krydder og lær. Streif av gummi. Saftig og syrefrisk rød frukt i munnen, med faste, fine tanniner ut. Nesten litt mineral. 70 flasker tilgjengelig.

Sadie Pofadder 2015
Varenummer: 7323101
Pris: 329,00
Swartland
100% Cinsault. Flott, nesten pinotaktig nese, med røde bær, svakt urter og fat. Lett i munnen, frisk og saftig, men med konsentrasjon og kraft under. Fast og spicy utgang. Nydelig cinsault. 45 flasker tilgjengelig.

Sadie Soldaat 2015
Varenummer: 7320501
Pris: 369,00
Olifantsrivier
100% Grenache. Elegant og rødfruktig grenache. Også denne er nesten pinotaktig. Spice og et lite urtepreg. Elegant i munnen, med stor frukt, saftig og ren. Fine tanniner og flott lengde. 45 flasker tilgjengelig.

Sadie Columella 2014
Varenummer: 7323801
Pris: 679,00
Costal Region
70% Syrah, 20% Mourvedre, 6% Grenache, 4% Cinsault. Toppvinen fra Sadie, som har blitt mye mer elegant siden sist jeg smakte den. Kompleks, smaksintens og spicy. Skogsbærfrukt med stor dybde, og en flott balanse. Noe mineraler, noe fat. En veldig flott vin, som trenger tid. Forsvarer prisen hvis du lagrer den. 90 flasker tilgjengelig.

Les mer om Eben Sadie i DN Smak

March 02, 2017 /Eirik Sand Johnsen
Sør-Afrika, Sadie

Dette er vinmarken Heerkretz.

Knasende Heerkretz

February 23, 2017 by Eirik Sand Johnsen

I en steinrøys i Rheinhessen lager Daniel Wagner en helt uimotståelig riesling. Røysa heter Heerkretz og strekker seg som et bratt heng flere kilometer gjennom landskapet, med drueplantene vendt mot solen i syd. Og den solen trenger de, for her er det skrint, forblåst og næringsfattig. Vinplantene krafser seg fast i en mineral miks av vulkansk porfyr og basalt, med innslag av leire og kalksedimenter, nedkvernet grus fra siste istid, skifer og kvarts. Kun hardføre vinplanter og alpine lyngvekster overlever her.

Hvis du ankommer Heerkretz fra baksiden, gjennom den varmere og flate, men også karrige vinmarken Höllberg, vil du i vinddraget over kammen gjenkjenne duften av småvokste urter, lav, lyng og kratt slik som på den norske vidda. Spørsmålet om hvorvidt det er disse urvekstene, og disse forpinte steinene som gir rieslingvinen fra Heerkretz dens knasende urtete og minerale karakter, får man overlate til poeter og vitenskapsmenn, men slik smaker den altså. 

Daniel Wagner hjemme på bruket.

Det var ikke mye snakk om Heerkretz eller andre vinmarker i Siefersheim før Daniel Wagner tok over familiegodset i 1992, og vinene er annerledes enn de vi etterhvert kjenner godt fra for eksempel Westhofen, som også ligger i Rheinhessen, og som huser navn som Wittmann og Keller. Siefersheim-vinene bærer preg av de mer marginale forholdene, plantene bærer små druer som modner sent. Wagner-Stempel arbeider økologisk i vinmarken, med uhorvelig mange timer manuelt arbeid gjennom vekstsesongen, for å høste optimalt modne druer – selvfølgelig for hånd. Druene knuses deretter lett, før alkoholfermenteringen setter igang spontant ved hjelp av naturlig forekommende stammer av villgjær. Heerkretz gjæres i termoregulerte ståltanker, Höllberg i store fat, men begge modnes i tradisjonelle tyske eikeliggere.

Wagner-Stempel Siefersheimer Heerkretz Riesling Trocken GG 2015

Det er for øyeblikket to årganger lagerført og tilgjengelig på Vinmonopolet av GG Heerkretz, 2014 og 2015. I tillegg til disse er det en og annen slenger fra tidligere årganger i hyllene på enkelte polutsalg. Se oversikten selv her.

Både 2014 og 2015 er knallgode, men 2015 er etter min forstand en fenomenal årgang for tysk riesling, som kombinerer en enorm syrlighet og brillianse, med flott aromatisk fruktmodning og moderat alkohol. Det gjør den steinete, urteaktige, limepregede, florale og tørre Heerkretz Riesling Grosses Gewächs til en vin som du simpelthen må smake.

Wagner-Stempel Siefersheimer Heerkretz Riesling Trocken GG 2015
Varenummer: 243901
Pris: 389,90
Bestillingsutvalget
På lager i 11 butikker

February 23, 2017 /Eirik Sand Johnsen
Tyskland, Rheinhessen, Riesling

Arpepe Rosso di Valtellina 2014

Kirsebær og tigerbalsam

February 15, 2017 by Eirik Sand Johnsen

Dyrkningsåret 2014 var krevende, og i noen tilfeller katastrofalt dårlig i det meste av fastlands-Italia. Årganger som dette setter vinmarksarbeidet og vinmakerens prioriteringer på prøve, og vinmakeren vil ofte la en større del av druene fra de mer prestisjefulle vinmarkene inngå i de enklere vinene, for slik å sørge for at alle vinene holder mål. Man kaller det for deklassifisering.

I Valtellina, ikke så langt unna Como-sjøen, og heller ikke fra sveitsergrensen, lot de tre søsknene i ARPEPE, alt druematerialet, også fra toppvinene, gå inn i deres Rosso di Valtellina, med resultat i en uimotståelig vin: Kirsebær og tigerbalsam, rips, blomster og urter, syrlig, delikat og fast. Ja takk! 

For nebbioloelskeren er det verdt å ta steget utenfor Piemonte innimellom. Skaff deg en flaske Rosso di Valtellina! 

Arpepe Rosso di Valtellina 2014
Varenummer: 768101
Pris: 279,90
Bestillingsutvalget
På lager i 4 butikker

NB! Sjelden er det penger å spare på å kjøpe magnum, men i dette tilfellet sparer du seksti kroner. Dessuten er det dobbelt så mye moro i én flaske. Arpepe Rosso di Valtellina MAGNUM 2014

February 15, 2017 /Eirik Sand Johnsen
Nebbiolo, Valtellina

Disse to vinene gjør susen til pinnekjøttet.

Pinnekjøttvinnerne

December 09, 2016 by Eirik Sand Johnsen

Årets første pinnekjøttmiddag er fortært, og i førjulsforberedelsenes ånd ble en aldri så liten kombinasjonstest gjennomført. De to matchvinnerne følger under. Pinnekjøtt er salt, fett, smaksrikt og med sødmefullt tilbehør. Det rette vinvalget bør huke av for følgende egenskaper: Smaksintens, fruktig, syrlig, moderat tannin. 

For de av oss som føler at både anledningen og maten påkaller en god rødvin i glasset, anbefales en fyldig, kraftfull og elegant barbera, med masse flott fruktighet og høy friskhet, fra familien Vajra i Barolo. Dette er av den typen barbera som ikke er for skrinn og slank i stilen, men som har nok konsentrasjon til å takle julemiddagen. En god klem og en forfriskning i samme slurk. Dette tror jeg blir årets røde juleallrounder hos oss.

Vajra Barbera d'Alba 2014
Varenummer: 1373701
Pris: 208,00
Bestillingsutvalget
På lager i 8 butikker

Den eventyrlystne livsnyteren uten kvaler for litt ekstravaganse, kunne jo vurdere om ikke en god champagne var rett valg i år. Men for å finne rett match til pinnekjøtt, er det nok lurt å oppsøke en utgave som ikke er for krisp og slank. Jeg tror på en pinot noir-basert champagne, med fin fruktdybde, og litt modning. Den eksentriske biodynamikeren Eric Rodez i Ambonnay lager en champagne som han kaller for Cuvée des Grands Vintages, som består av en blanding baseviner fra de siste beste årgangene (nå 07, 06, 05, 04, 02 og 2000). Den består av 70/30 pinot noir og chardonnay, som fatfermenteres med naturlig gjær, før fatlagring frem til påfølgende sommer, uten malolaktisk gjæring. Etter annengangsgjæring ligger vinen minst fire år på bunnfallet før degorgering. Men dette er teknikaliteter – resultatet er rik og luksuriøs champagnestil, som ofte har blitt beskrevet som Krug-aktig. Jeg er forøvrig overbevist om at Blanc de Noirs-cuvéen fra Rodez, eller for den sakens skyld Gonet-Medeville Blanc de Noirs også vil kunne funke godt. 

Champagne Eric Rodez Cuvée des Grands Vintages
Varenummer: 4820301
Pris: 595,00
Bestillingsutvalget
På lager i 7 butikker

December 09, 2016 /Eirik Sand Johnsen
Pinnekjøtt, Champagne, Barbera, Piemonte

To av Paul Achs sine viner ble lansert i Norge i november.

En pinot-aktig blaufränkisch

December 07, 2016 by Eirik Sand Johnsen

Hvis du vasser i østlig retning over øvre del av Neusiedlersjøen, et stykke nede på kartet for Wien, og stopper før du kommer til Ungarn, er du ikke bare våt til knærne, men du er også i nærheten av Paul Achs i Burgenland. Her dyrker han 24 hektar med små parseller av diverse hvite og røde druesorter, som han behandler etter biodynamiske prinsipper.

Jeg fikk prøve to av Paul Achs sine viner på en smaking nylig, to viner av druen blaufränkisch, som har vært tilgjengelig en måneds tid på det norske markedet. Med dagens prisnivåer, hvor selv gode, men enkle regionalburgundere har blitt som festviner å regne, er det en sjelden glede å oppdage en delikat og rødbærfruktig, nesten pinot-aktig vin til under 200 kroner.

Det er den rimeligste av de to tilgjengelige Paul Achs-vinene som får min klareste anbefaling, nemlig den med det klingende navnet Heideboden – lyngmarken. Hvis du liker denne, så prøv gjerne også cru-vinen fra Edelgrund, som er en litt kraftigere, tettere og mørkere vin med mer rustikke tanniner. Så nøl ikke med å klikke på linken under og bestille, så har du en deilig førjulsvin i vente neste uke.

Paul Achs Heideboden Blaufränkisch 2014
Varenummer: 6864001
Pris: 199,90
Bestillingsutvalget
På lager i 2 butikker

Delikat, frisk og bærfruktig vin, i en fin syrlig stil som er saftig og drikkevennlig. Moderat alkohol på 12,5% og med delikate tanniner i utgangen. Litt bourgogne rouge-aktig. Deilig! Prøv den til litt lyst kjøtt, for eksempel?

December 07, 2016 /Eirik Sand Johnsen
Blaufränkisch, Burgenland, Østerrike

Sainte Croix Le Fournas 2014

Rustikk og perfekt

November 11, 2016 by Eirik Sand Johnsen

Er det en ting vi vinelskere elsker å snakke om, så er det dette med eleganse. Vinene skal være elegante, og de skal være raffinerte. Da er det god vin. Men all vin kan jo ikke være sånn. Heldigvis! I sydfrankrike finnes det et mylder av skikkelig gode, rustikke viner. Her er en av dem.

I Corbiéres i Languedoc driver det opprinnelig engelske paret Elizabeth og Jon Bowen sin økologiske vingård, Domaine Sainte Croix. De besitter 13 hektar med vinmarker som har opptil over hundre år gamle vinplanter. Deres inngangsvin Le Fournas er en vin som ikke er elegant, men som er rustikk, og slik er den også aldeles perfekt. Dette er en ueiket vin laget på 45% carignan, 27% syrah og 28% grenache og den har preg av mørke røde frukter, viltvoksende urter og lær. I den aktuelle årgangen viser den en særlig frisk og ganske kjølig stil, som sjarmerer, og gjør den appetittvekkende og drikkevennlig.

Nyt den til en god kjøttgryte, grove pølser, eller kanskje litt lam – for eksempel slik vi gjorde, til sprøstekt lammeribbe!

Domaine Sainte Croix Le Fournas 2014
Varenummer: 5129501
Pris: 169,90
Bestillingsutvalget
På lager i 17 butikker

November 11, 2016 /Eirik Sand Johnsen
Languedoc

Høst i fjæra

October 24, 2016 by Eirik Sand Johnsen

Da vi bordet jolla lå det fortsatt frostrim i tangen på skyggesiden av brygga. Flokken med niser som danset i vannoverflaten på morgenen hadde forlatt bukten for dypere farvann. Vannet var krystallklart. 

Havet utenfor Ervika i Harstad sen oktober ligger i solnedgang hele dagen. Mørketiden er ikke langt unna. Et uimotståelig rosa lys møter lyseblå himmel og kaster lange skygger på jordene langs vannet. Gradestokken viser fem pluss. Svigerfars båt er praktisk og enkel, laget for korte turer rett ut fra hagen og ut til faste fiskeplasser, som har slike navn som Kjeøybøen, og hvorfra generasjoner av bestefedre og onkler har bragt fisk og fiskehistorier inn i familiens folklore.

Vi slenger ut to snører, og sveiver på første forsøk opp to søte uer med utstående øyne. De burde vært større, men når det gjelder uer er det ingen nytte å slippe fisken ut igjen. De er jo allerede halvdaue når de kommer til syne. Skal måkene få de? Nei, de får bli til fire fingersmå sprøstekte fileter. En haug med småsei trekkes opp, de biter likegodt på mens agnet fortsatt er på vei ned. Dette blir utmerket til seifilet og fiskesuppe, eller som mat til godt vante katter. Fangsten fortsetter med en lange, en hyse, og endelig, til slutt, en torsk med litt størrelse. Ute å dræg mort? spør en bekjent fra traktene når han ser bildetbeviset. Men en slik rugg er ikke hverdags for en bygutt som ellers fisker småabbor i Mjøsa. 

Tilbake ved brygga skylles båten ren for blod med en bøtte saltvann. Fangsten sløyes. Innvollene hiver vi rett i fjæra, et festmåltid for bevingede masekopper som flokker i nærheten. De er godt vant. Romantikeren som hadde sett frem til den skitne sløyejobben må raskt overlate grovarbeidet til lokalbefolkningen. Fingrene er pinnestive og skjelvende av kulden. Dette er ingen jobb for pyser og landkrabber, en gourmand gjør ingen fisker. Man får best prøve å vinne tilbake noen poeng under fileteringen, innendørs på kjøkkenbenken.

harstad-007.jpg
harstad-010.jpg
harstad-011.jpg
harstad-008 kopi.jpg

Morgenen etter er fortsatt tangen dekket av rim, men alle spor etter fisketuren er borte fra stranden. Fjærelukten er ren og frisk. Denne salte, mineralrike og sjøvegetale duften som vi også finner vi igjen i noen viner. Her er en knallgod Champagne, som gjerne kan nytes en høstdag i fjæra, eller som erstatning for nettopp det.

Bérêche Vallée Premier Cru Brut
Varenummer: 3989801

Bérêche Vallée Premier Cru Brut 66 mois de Cave
Varenummer: 3989801
Pris: 419,20
Bestillingsutvalget
På lager i 9 butikker

Laget på like deler chardonnay og pinot noir fra 2009, med 5 år bunnfallslagring. Pent moden og lekker stil, med flott syrefriskhet, kombinert med en touch av gule frukter og rikelig med gjærbakstpreg og med flotte minerale toner i utgangen.

Nam nam, ja takk!

October 24, 2016 /Eirik Sand Johnsen
Champagne

Serralunga d'Alba sen oktober 2015

Løft litt på høstmørket

October 12, 2016 by Eirik Sand Johnsen

Vingården Giovanni Rosso har etterhvert blitt et husholdsnavn i Norge, godt hjulpet av Ole Martin Alfsens suksess med sin OMA Barbera, men først og fremst for vinenes høye kvalitet. Det er det Davide Rosso som må få æren for. Han ville lage kvalitetsvin, og han ville tappe den selv, under eget navn, etter at familien i en rekke generasjoner hadde arbeidet som druedyrkere, og senere solgt vin i bulk til store vinhus i området. Davide arbeidet på gårder i Piemonte, Alsace, Champagne og Burgund før det var hans egen tur. Erfaringene tok han med seg da han tok over ansvaret i familievirksomheten som 27-åring i 2001. Vingården hans driftes med økologisk profil (uten merkeordning), spontanfermentering med ville gjærstammer, og en utpreget terroir- og parselltenking i vinmarken.

Giovanni Rosso Barbera d'Alba Donna Margherita 2015

Det står lam, gryteretter og andre lune middager på bordet for tiden, og luften er kjølig. Jeg tror du trenger en barbera, en fyldig og smaksrik en, med nok vitalitet til å løfte litt på høstmørket. Donna Margherita er den du skal se etter, for den er alt dette og litt til. En klassisk barbera, med druer hovedsakelig fra prestisjekommunen Serralunga d'Alba, vellaget og bra priset! Fortvil ei dersom du ikke rekker å tømme flasken før middagen er fortært, dette er nemlig også helt super drikkevin – syrlig, kirsebærpreget og ueiket. 2015-utgaven er i salg nå, og den er ganske rik og solmoden, så drikk den gjerne på den lett kjølige siden – det kler den iallfall best for min smak. 

Giovanni Rosso Barbera d'Alba Donna Margherita 2015
Varenummer: 4962301
Pris: 155,00
Basisutvalget, kategori 5
På lager i 100 butikker

October 12, 2016 /Eirik Sand Johnsen
Piemonte

Valmaggiore. Foto: Davide Dutto

En vakker oppdagelse

October 07, 2016 by Eirik Sand Johnsen

Å uttale vinnavn kan i seg selv være en smakfull opplevelse. Bare si brunello og du sitter igjen med vann i munnen. Smak på Côte-Rôtie. Prosecco låter jo festlig, mens enhver kan høre at Champagne er noe edelt. Dette er vinnavnenes poesi, og i likhet med vakre etiketter, setter det sitt preg på vinen. Og det er det vel ikke noe galt i? For det å nyte vin er en estetisk øvelse.

Noen vinmarker er spesielt vakre. Den som familien Sandrone disponerer i dalen Valmaggiore er en av de mest slående i hele Piemonte. Et enormt amfi troner opp fra veien gjennom denne kuperte dalen som består av store banker av gammel strandsand, ispedd skjell og fossiler og bittelitt toppjord. Det er kjempebratt her, med helling oppmot 45 grader. Vinplantene er satt tett i tett oppover den svingende åssiden, og hver eneste rot klamrer seg fast i så mye sand som mulig i forsøk på å holde det hele oppe. Ras forekommer likevel, og da er det bare å finne frem spaden. Her er motorisert arbeid nytteløst. Alt av klipping, plukking, vedlikehold og spredning av kugjødsel gjøres med muskelkraft.

Valmaggiore befinner seg ved Vezza d'Alba i Roero, en del av Piemonte som ligger rett nordvest for Alba, Barolo og Barbaresco. Jordsmonnet er av yngre geologisk opphav, med mer sand enn leire, og har mer skog og mer variert jordbruk enn hos de fasjonable naboene.

View fullsize  Valmaggiore i november, etter innhøsting
View fullsize  Luciano Sandrone og datteren Barbara
View fullsize  Druene i Valmaggiore før innhøsting i oktober 2013
View fullsize  Viltvoksende rosmarin i Valmaggiore

Sandrones vin fra Valmaggiore er spontanfermentert i ståltanker, med syv til ni dager skallkontakttid, og modnet i velbrukte 500-liters eikefat. Her har du en vinstil som er mindre lagringskrevende enn husets baroloer, og en anledning til å nyte en hyggelig priset nebbiolo fra maestro Sandrone.

Jeg har drukket, og lagt unna denne vinen med en romantisk interesse siden jeg første gang besøkte vinmarken en høstdag like før plukking i oktober 2013. En vakker oppdagelse kan gjøre slikt – og allerede i november var jeg tilbake. 2013-årgangen er nok imidlertid også den beste jeg har smakt, med en særlig raffinert, mineral og presis rødfruktig stil, og dette uimotståelige rosepreget som vi elsker å finne i nebbioloviner.

Sandrone Nebbiolo d'Alba Valmaggiore 2013
Varenummer: 3776601
Pris: 339,90

Sandrone Nebbiolo d'Alba Valmaggiore 2013
Varenummer: 3776601
Pris: 339,90
Bestillingsutvalget

 

October 07, 2016 /Eirik Sand Johnsen
Piemonte

Undertegnede i Volnay, Burgund. Foto: Heiamat.no

Write drunk, edit sober

July 01, 2016 by Eirik Sand Johnsen

Du har ankommet Enotria. Dette mystiske navnet har sitt opphav i folkestammen enotrierne, vindyrkere fra Hellas som slo seg ned i det sydlige Italia for over tre tusen år siden. Med litt poetisk frihet kan vi si at Enotria betyr de kultiverte druers land – eller simpelthen vinlandet.

Her vil du finne bekjennelser, bilder, anbefalinger og anekdoter fra en sjanseløs livsnyter med lav toleranse for fristelser. Mine italofile matvaner og reisemønstre har etterhvert blitt preget av det franske, men la det være sagt: min smak har ikke landegrenser, appetitten er grenseløs. 

Midtsommer 2016 har jeg gått av etter fem års tjeneste i vinimportbransjen. Brått står jeg tilbake sulten, tørst, med skrivetrang og med lengsel etter duvende vinlandskap, parisiske østersbuler, toscansk kjøtt, romersk frityr, pecorino med pepper, kald vin i kjøkkenglass, snegler på rivieraen, viltvoksende rosmarin og moden champagne i store flasker. Write drunk, edit sober, heter det. Måtte Dionysos være nådig!


Hvilken vin skal så få konkludere dette første innlegget? Det må bli champagne, og anledningen påkaller noe luksuriøst, generøst og med et lovende bud. Fint da, at hintet allerede ligger i bildet som har fått pryde toppen av nettsiden, nemlig Charles Heidsieck Brut Réserve. Fattigmanns-Krug har den blitt kalt, og drikker man denne har man gjort et fornuftig valg uansett kjøpekraft. Dette er klasse-champagne av den rike og elegante sorten, og nåværende utgave har den bejublede 2008-årgangen som hovedbase, tilsmakt med reserver fra de siste 15 årene.

Det er gode grunner for å legge til side noen flasker av denne, jeg er overbevist om at tålmodigheten vil gi stor gevinst. Men drikk nå for svingende en flaske også, og hvis omstendighetene tillater det, kan du gi den litt luft ved å sette flasken kjølig til side en time etter de første to glassene er skjenket. Men da må du ha en pausevin i bakhånd. Slik kan en overdådig champagne nytes med fatning.

Champagne Charles Heidsieck Brut Réserve
Varenummer: 3761801
Pris: 429,00
Basisutvalget, kategori 6
På lager i 76 butikker

July 01, 2016 /Eirik Sand Johnsen
Champagne

Hvordan smaker en moden Selvapiana Bucerchiale?

March 12, 2015 by Eirik Sand Johnsen

I en smaking nylig stod Bucerchiale i en rekke med prestisjefulle og kostbare viner fra hele Toscana. Den imponerte med en særlig friskhet, presisjon, lagringsevne og ikke minst lagringsgevinst – til en oppsiktsvekkende god pris. Man kan bli fristet til å bla frem dette utklippet fra Nicolas Belfrage MW i boken The Finest Wines of Tuscany: An occasion in the mid-1990s is often cited, when the top names of Tuscany (Antinori, Frescobaldi, Biondi-Santi, and so on) put together a tasting of old wines. Everyone agreed that the 1947 Selvapiana stole the show.

Federico Giuntini.jpg giuntini.jpg Selvapiana Bucerchiale 01.jpg selvapiana3.jpg

Selvapiana Chianti Rufina Riserva Bucerchiale 2010
Fersk og elegant duft i retning kirsebær, med innslag av lær og mineraler. Veldig flott i munnen, med løftet, syrlig og gjennomskinnelig kirsebærfrukt. Lekker vin med mye stoff i seg og med faste, gode tanniner. Lang! Neste flaske om fem år. Det kan nevnes at 2010 ble smakt noen dager etter de andre nedenstående vinene.

Selvapiana Chianti Rufina Riserva Bucerchiale 2006
Fin frisk nese, sursøte kirsebær, en touch rose, og røyk, med innslag av våt te og anis. I munnen, fyldig og saftig, med fin balansert syrlighet, men trenger litt mer tid for å åpne seg og for å slipe en nokså fast finish.

Selvapiana Chianti Rufina Riserva Bucerchiale 1999
Fin, sursøt duft av moreller og kirsebær, lakris, tobakk, lær, sort te og edelt trevirke. Fortsatt ungdommelig og flott i munnen, med en sursøt, saftig, lekker og ganske tett frukt. Fine elegante tanniner. Bra mineraltrøkk og lengde med anispreg i finish. Virkelig flott vin!

I den samme smakingen som de to siste hadde vi også to andre modne viner fra samme adresse:

Selvapiana Chianti Rufina Riserva 1996
Denne cuvéen ble laget for siste gang i 1997 og var en riserva som ble laget i tillegg til Bucerchiale, men uten enkeltvinmarkbetegnelse. Fin, nokså lys rødbærfrukt på nesen, med floral touch. Fin og lettere i munnen enn Bucerchiale 1999. Fin og balansert syrlighet med god frukt i munnen. Ikke noen stor slugger, men delikat. Kan fortsatt ligge. Mineral og litt jordlig i finish.

Selvapiana Fornace 1999
Dette er Selvapianas vin av internasjonale druer, og første årgang for denne vinen. Den består av 40% cabernet sauvignon, 40% merlot og 20% sangiovese og er klassifisert som IGT Toscana. Rik, nokså åpen og raus med fine, modne og mørke frukttoner, paprika, urter, eksotiske krydder, pepper. Glatt tekstur, fyldig og sjarmerende med fin sødme og fast finish. God matvin som er på et fint sted nå.

Finn vinene fra Selvapiana på Vinmonopolet

March 12, 2015 /Eirik Sand Johnsen
Toscana, Chianti

To monumentale fra Aldo Conterno

November 01, 2014 by Eirik Sand Johnsen

Vinene fra Aldo Conterno er blant mine absolutte favoritter fra Barolo, som kombinerer en enorm kraft med perfeksjonistisk eleganse og raffinement. Her er to viner fra denne denne adressens absolutte toppsjikt, fra årgang 1988 og 2006.

De beste vinene fra Aldo Conterno er monumenter over Barolos kapasiteter, og de fremstår for meg å ligge i et skjæringspunkt mellom en ultraklassisk stil, og en oppdatert moderne karakter som gir en egen form for delikat purhet og fruktdybde.

Husets baroloer kommer fra den store vinmarken Bussia i Monforte, fra de øvre delene kalt Bussia Soprana. Her lager de opptil fem baroloer: Barolo Bussia, husets «standardbarolo», og cru-viner fra tre enkeltparseller ved navn Cicala, Colonello og Romirasco. I særlig utmerkede år lages riservaen Granbussia, som er en seleksjon av det beste og mest lagringsdyktige materialet fra de eldste stokkene i alle parsellene, dog i hovedsak Romirasco. Denne får mye lengre skallkontakttid og lengre lagring på flaske før den slippes.

Nøkkelpunkter for vinenes tilblivelse kan oppsummeres slik: Jordsmonn av kalkholdig leire ispedd jern og noe sand. Høytliggende syd-sydvestliggende vinmarker med vinstokkalder fra minimum 20 år til vinen Barolo Bussia, og 45-60 år for de øvrige baroloviner. Avlingene er lave, med streng seleksjon og gjentatt grønn innhøsting gjennom sesongen, og ellers en naturlig vitikultur som sørger for sunne planter og sunt, levende jordsmonn. I kjelleren gjæres vinene i temperaturkontrollerte ståltanker med skallkontakt i rundt 30 dager for cru-vinene og opptil 60 dager på Granbussia. Dette avhenger naturligvis av årgangens karakter. Lagringen skjer i middels store botte på 25-33 hektoliter laget av slavonsk eik, som har en utskiftningssyklus på rundt syv år. Nye botte benyttes første året til vinen Barolo Bussia.

Aldo Conterno Barolo Riserva Granbussia 1988
Ung, litt lukket, anispreget nese. En tett duft av mørke røde bær, frisk rose, lær, mineraler og asfalt. Tett, saftig, sødmefull og svært ungdommelig, mørk fruktstil. Vanvittig persistens i munnen, monumental, men med en utrolig eleganse. Spicy, nesten mot julekrydder i finish. Betydelige, men flotte, tette fine tanniner og en enorm lengde. Denne er fortsatt for ung, og viser igrunn bare såvidt potensialet. Jeg er ikke bekymret for ytterligere 10-20 år på langs.

Aldo Conterno Barolo Bussia Romirasco 2006
Kraftfull og kompleks nese med høy intensitet. Mørk, lekker frukt, lær, mineraler, eksotiske krydder, lakris og noe edelt trevirke. Glatt og lekker i munnen, med robust fruktkjerne, raffinert og ren og med utrolig lengde. Kjølig og elegant finish med heftige, men noble tanniner. En stor, monumental vin, som trenger masse tid. Denne skal ikke drikkes nå.

Vinene var del av en større smaking den 1. november 2014.

November 01, 2014 /Eirik Sand Johnsen
Barolo, Piemonte

Tretten årganger Les Cras fra Barthod

November 24, 2013 by Eirik Sand Johnsen

En kveld i november benket vi oss ned med tretten årganger Chambolle-Musigny Premier Cru Les Cras fra Ghislaine Barthod.

Domaine Ghislaine Barthod
Domainet som Ghislaine Barthod i dag styrer så overbevisende kompetent, ble grunnlagt sent på 1920-tallet. De var et av de første husene som solgte sine viner direkte til viktige kunder og restauranter i Paris, og ble etablert under navnet Barthod-Noellat ved at Gaston Barthod giftet seg inn i burgunderfamilien Noellat og etter hvert overtok ansvaret for sin kones andel av vinmarkene.

Gaston Barthod drev domainet fram til 1980, da datteren Ghislaine startet samarbeidet med faren for å perfeksjonere seg til å overta det fulle ansvaret for domainets vinmarker. Gaston Barthod døde i 1990. Vi har arbeidet med domainet siden 1991, og vinene har i denne perioden blitt bedre og bedre for hvert år som har gått, stadig mer finessepregede og elegante. I dag regjerer Ghislaine Barthod helt i toppen av det krevende kommunehierarkiet sammen med Domaine Roumier og Domaine Mugnier.

Vinifikasjon hos Barthod
Ghislaine Barthod praktiserer tradisjonell burgundervinifikasjon. Druematerialet avstilkes helt eller delvis avhengig av årgangens karakter før de går i gjæringskarene. Kun gjærsopp fra egne vinmarker benyttes under gjæringen, noe som gjerne gir en noe tregere start på alkoholfermenteringen. I praksis får derfor vinene en kortere prefermentering på mellom 2-5 dager før gjæringen er i full gang. Den finner sted på i overkant av 30 grader. Den totale maserasjonstiden ligger på ca to uker. Eikebruken er forsiktig, 20-25 % ny eik og et opphold i fat på ca 20 måneder er det vanlige ved dette domainet. De tidligere årgangene ned mot 10% nye fat.

Vinmarken Les Cras
De beste vinene fra Chambolle-Musigny har en klar, raffinert og detaljert rødfruktkarakter, høy syrlighet og delikate tanniner, selv om de enkelte vinmarkenes beliggenhet innefor kommunegrensen naturlig nok påvirker stilen i litt ulik retning. Det er en utbredt oppfatning at de lekreste og mest raffinerte burgunderne i Côte de Nuits har adresse i de beste vinmarkene i Chambolle-Musigny. Jordsmonnet i kommunen er meget karrig, laget av toppjord er skrint og tynt og preget av nedbrutt kalkstein. I den grad vinene fra Chambolle-Musigny minner om noe annet i Burgund, er det de klareste og lekreste eksemplarene fra kommunen Volnay i Côte de Beaune. Jordsmonnsmessig er det også mange likhetspunkter mellom de to kommunene.

Vinmarken Les Cras ligger rett nord for landsbyen, ganske høyt innen kommunen Chambolle-Musigny. Dersom man følger åskammen nedover fra grensen mot Morey-Saint-Denis, ligger først øst-sydøstvendte Grand Cru Bonnes Mares i nordenden av appellasjonen. Med samme eksponering fortsetter premier cru Les Fuees, og akkurat i det åsen svinger lett mot syd begynner Les Cras. Den 3,45 hektar store Premier cru-delen av Les Cras strekker seg fra rett utenfor landsbyen og opp åskammen, der den fortsetter videre som village videre opp på åsen. Les Cras er meget godt eksponert mot syd og har veldig skrinn jord i et tynt topplag som inneholder mye hvit kalkstein brutt opp fra de underliggende marine lag. Vinene herfra kombinerer en ganske strukturert, fast og renskåret Chambolle-stil, med markant mineralkarakter og høy grad av sensorisk detaljering.

Smakingen
Det fremstår tydelig av smakingen at Barthod stadig lager bedre vin, og de beste vinene denne kvelden kom ikke helt uventet fra årgangene 2005 og 2010. I smakingen var det en særlig kjedelig forekomst av kork og det var den gode årgang 1993. Foruten en ganske sliten 1992 ga resten av vinene et godt bilde av Barthods faste og presise stil og vinmarkens egenskaper. Smakingen fant sted 23. november 2013, og her er notatene.

Barthod Chambolle-Musigny 1er Cru Les Cras 1992
Utviklet farge og nese, sødmefulle røde bær. Jordlig, med streif av kaffe, daddel og malt. Som en litt sliten og utviklet nebbe.

Barthod Chambolle-Musigny 1er Cru Les Cras 1993
Korket. Synd, fordi stoffet under har åpenbart flott konsentrasjon og vekt.

Barthod Chambolle-Musigny 1er Cru Les Cras 1995
Flott, dyp farge. Lett utviklet nese, med mørk bærfrukt mot kirsebær, og undertoner i retning lær. Friskere i munnen enn på nesen, og den fremstår ganske ungdommelig i inngangen, med fin saftighet og dybde. Litt rustikk i finish, med en tanke grove og tørre tanniner. Vinen knekker litt i glasset.

Barthod Chambolle-Musigny 1er Cru Les Cras 1996
Flott, frisk farge. Floral, parfymert og delikat nese med modne bringebær og markjordbær og kalkaktige mineraler. Flott saftighet og sødme og godt med kjølig frukt i munnen, men vinen er slank og domineres av en heftig ripssyre. Dette er for purister! Veldig flott tanninslør og mineralitet i avslutningen. Flott lengde. Syren i denne vil nok overleve frukten, og da blir nok dette en litt spinkel syretripp. Den drikker flott nå.

Barthod Chambolle-Musigny 1er Cru Les Cras 1997
Minner litt om 1995 i sin sødmefulle og lett utviklede frukt, men denne er lysere og renere. Fin, sødmefull jordbærfrukt i munnen. Moderat syre, men fremstår frisk allikevel. Fine, men tørre tanniner i finish, og lett jordlig mineralitet i utgangen.

Barthod Chambolle-Musigny 1er Cru Les Cras 1999
En årgang med høy avling og høy modning. Var veldig god som ung, lukket seg og har utviklet seg veldig sakte.
Flott, sødmefull og lekker nese, med ren kirsebær og bringebærfrukt og en streif av nøtt og frisk skogbunn. Ungdommelig, og med mineralske undertoner. Saftig anslag i munnen, med relativt mørk bærprofil. Åpen og med god sødme, fin balanse i vinen. Balansert syrlighet. Kunne gjerne hatt litt mer frukt i midtpartiet (dette er typisk for årgangen). Fine, men ganske markante tanniner og god lengde.

Barthod Chambolle-Musigny 1er Cru Les Cras 2002
Nydelig moden nese, med flott intensitet og preg av sødmefulle mørkerøde bær, streif av lær og noe friskt løv og skogbunn. Imøtekommende, saftig og sødmefull i munnen, med flotte syrer, og en overraskende fast finish. Flott moden stil på frukten og en liten kryddersnert i finish. Veldig fin lengde. Drikker bra nå.

99 vil nok holde lenger enn 02, men det er bedre frukt i 02.

Barthod Chambolle-Musigny 1er Cru Les Cras 2005
Dette er stort. Ungdommelig, dyp og mørkerød kirsebærfrukt med underliggende mineraler og streif av fat. Hint av friskt lær eller en annen animalsk tone. Svært ung. Stor konsentrasjon, fylde og struktur i munnen, med dyp sødmefull og kjølig kirsebær- og bringebærfrukt. Den er frisk og purung, med stor kompleksitet, flott vekt og masse stoff.

Barthod Chambolle-Musigny 1er Cru Les Cras 2006
En annen verden enn 05. Parfymert og medium intens nese, med modent rødbærpreg, urter og eksotiske blomster og krydder. En sprikende kombinasjon. Lys rødfrukt, stram og med litt grønne tanniner. Veldig fast og litt alkohol i finish. The ugly duckling?

Barthod Chambolle-Musigny 1er Cru Les Cras 2007
Utviklet på farge. Sødmefull rød frukt med noe utvikling på nesen. Jordbær, tobakk og noe krydder. Samme i munnen, med fin syre, stenete mineralitet og fast, stram og tørr finish. Litt fast og grov. Ikke helt god flaske?

Barthod Chambolle-Musigny 1er Cru Les Cras 2008
Frisk, sødmefull, rød bærfrukt mot bringebær og blomster på nesen. Delikat sursøt og med noe utvikling. Bra friskhet i munnen, slank, med glatt tekstur, høy syre. Fast, strukturert og med tørre tanniner. Veldig flott lengde. Dette er ikke en skrinn 2008. Kan minne litt om ’96, men med bedre syrekvalitet.

Barthod Chambolle-Musigny 1er Cru Les Cras 2009
Kjøttfull og sødmefull kirsebærfrukt på nesen, med noe mineraler og streif av fat og vaniljesødme. Pen syre, flott modning og dybde i munnen, med plenty pinot-sødme, fylde og fast struktur. Fine, slørete tanniner, stor lengde. Overraskende delikat for årgangen og rødbærfruktig i utgangen. Lagringsdyktig vin, veldig ung nå. Dette kan bli stort.

Barthod Chambolle-Musigny 1er Cru Les Cras 2010
Veldig flott sursøt rødbærfrukt mot bringebær, med fatkrydder og florale toner. Ganske lukket nese. Syrefrisk, saftig og energisk i munnen, med utrolig flotte, stramme tanniner, saltaktig mineralitet og stor lengde. En særegen renhet, flott konsentrasjon og vekt. Syrlig og pur, men solmoden.

05 har mer vekt og stoff, mens 10 har en utrolig renhet og energisk spenst. Jeg holder en knapp på 05 for the long run.

Her finner du tilgjengelige viner fra Barthod på Vinmonopolet

 

November 24, 2013 /Eirik Sand Johnsen
Burgund
  • Newer
  • Older

Enotria på Facebook | Enotria på Instagram 

All rights reserved © Eirik Sand Johnsen
Kontakt: eirik@enotria.no